Verschillende soorten mazout

Wat is mazout juist?

Mazout is een vloeibare brandstof die voornamelijk wordt geproduceerd uit ruwe olie. Deze fossiele brandstof wordt vaak gebruikt voor verwarmingsdoeleinden in huishoudens en bedrijven. Naast de verwarming van huizen wordt mazout ook gebruikt voor industriële toepassingen. Gasolie voor verwarming (zoals het technisch wordt genoemd) is veelzijdig en krachtig. Maar met de opkomst van nieuwe technologieën en milieunormen is het aanbod van mazoutproducten aanzienlijk veranderd.

Er zijn tegenwoordig drie belangrijke soorten mazout die je kunt overwegen: gewone mazout, mazout extra en mazout plus. Elk van deze heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor specifieke toepassingen.

Gewone mazout

Gewone mazout, ook wel bekend als gasolie-verwarming, is het meest gebruikte type mazout. Deze mazout was vroeger berucht om zijn hoge zwavelgehalte, wat kon leiden tot een lager rendement en meer uitstoot van schadelijke stoffen. Echter, dankzij nieuwe Europese regelgeving die sinds 1 januari 2016 van kracht is, is het zwavelgehalte in gewone mazout verlaagd tot maximaal 50 ppm (parts per million). Dit zorgt voor een schoner verbrandingsproces en een hogere efficiëntie in de ketels. Dit type mazout is geschikt voor alle soorten ketels en wordt nog steeds veel gebruikt vanwege de relatief lage prijs en brede beschikbaarheid.

Extra

Mazout extra is een geavanceerder product dan de gewone mazout. Het belangrijkste kenmerk van deze mazoutsoort is het nog lagere zwavelgehalte. Dit zorgt voor een schonere verbranding, minder onderhoud aan de ketel en een langere levensduur van het verwarmingssysteem. Bovendien kan mazout extra je helpen om zuiniger te consumeren, wat op lange termijn voordeliger is voor zowel je portemonnee als het milieu. De lagere zwaveluitstoot maakt het ook een milieuvriendelijkere optie, wat belangrijk is gezien de toenemende aandacht voor duurzaamheid en CO2-reductie.

Plus

Mazout plus is het topproduct binnen de verschillende soorten mazout. Dit type mazout bevat een hoog percentage aan additieven die bijdragen aan een nog schonere en efficiëntere verbranding. Deze additieven zorgen voor een betere bescherming van je ketel, verminderen de kans op afzettingen in je leidingen en verbeteren het rendement van je verwarmingssysteem. Bovendien verlaagt mazout plus de uitstoot van schadelijke stoffen, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijker alternatief.

Welke mazout kiezen?

Nu je de verschillen kent tussen de drie belangrijkste soorten stookolie, is het belangrijk om te overwegen welke mazout het beste bij jouw situatie past.

  • Gewone mazout is een goede keuze als je op zoek bent naar een betrouwbare en betaalbare optie. Het voldoet aan de huidige milieunormen en is geschikt voor alle ketels.
  • Extra is ideaal voor wie een zuiniger verbrandingsproces wil en de uitstoot van schadelijke stoffen wil beperken.
  • Plus is de beste keuze als je streeft naar maximale efficiëntie en een zo milieuvriendelijk mogelijke oplossing.

Naast de keuze tussen deze drie types stookolie, moet je ook rekening houden met het onderhoud van je verwarmingsketel en de verbruiksfrequentie. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je ketel optimaal blijft werken, ongeacht welk type mazout je kiest.

Contacteer ons voor mazoutproducten en extra informatie

Bij het kiezen van de juiste soorten mazout kun je via het menu op onze website meer informatie vinden over elk product. Wat je ook wilt weten, wij voorzien je van alle nuttige extra informatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw verbruiksbehoeften en verwarmingssysteem. Kortom, mazout is een veelzijdige brandstof met diverse voordelen. De keuze voor het juiste type mazout kan een groot verschil maken voor je portemonnee én het milieu. Twijfel je nog welke mazout het beste bij je past? Raadpleeg dan een specialist om advies op maat te krijgen en geniet van een warme, efficiënte en duurzame winter.

Scroll naar boven