Mazout
Verwarmen op mazout
Verwarm jij op mazout? Dan trakteer jij jezelf op heel wat voordelen. Mazout wordt ook wel eens stookolie of gasolie genoemd. Het eerste voorstel is dat je zelf kan kiezen met welke leverancier je wilt samenwerken. Daarbovenop kan je voor elke nieuwe bestelling een andere leverancier contacteren. Toch raden we aan om een partner te vinden waar je kan vertrouwen op de beste kwaliteit en service tegen de beste prijs. Op deze manier kan je mazout bestellen in alle vertrouwen én beheer je moeiteloos jouw verwarmingsbudget.
Waarom verwarmen op stookolie?
Het is geen geheim dat mazout zorgt voor een gezellige warmte in huis of op het werk. De vraag is of je ook op de hoogte bent van alle voordelen die verwarmen op stookolie heeft.
Hieronder zetten we deze voordelen graag even op een rijtje:
Maximaal rendement met mazout
De nieuwste generatie condenserende stookolieketels haalt een verbluffend rendement van 98%, zo haal je het maximum uit jouw mazoutvoorraad. Daarnaast hebben deze condensatieketels ongeveer 30% minder CO²-uitstoot. Het verbeteringspotentieel is wel nog zeer groot. Ongeveer de helft van de Vlaamse gezinnen die verwarmen op gasolie, doen dat nog moet een oude stookolieketel!
De mazoutprijs of stookolieprijs onder de loep
Elke leverancier is gebonden aan een maximumprijs die wordt opgelegd door de overheid. Elk bedrijf beslist natuurlijk over z’n eigen marge. Ben je nieuwsgierig naar de totstandkoming van de officiële prijs?
- Hoe bepaalt de overheid de officiële maximumprijs?
De overheid heeft de officiële maximumprijs ingevoerd om jou, als consument, te beschermen. In deze maximumprijs worden onder andere de bijdrage aan het Sociaal Verwarmingsfonds en de Belgische bevoorradingszekerheid verrekend.
- Welke factoren beïnvloeden de stookolieprijs?
De mazoutprijs is afhankelijk van de prijs van een vat ruwe aardolie op de internationale markt. Daarnaast wordt de prijs beïnvloed door de wet van vraag en aanbod en de dollarkoers.
Wetgeving en premies omtrent mazout
Wetgeving
Als je verwarmt met mazout moet er rekening gehouden worden met enkele wettelijke vereisten. Onder andere met betrekking tot de keuring van jouw stookolietank. Die regels en wetten zijn er niet om jou het leven zuur te maken. Maar als je al deze regels volgt kan de kwaliteit en het optimale rendement van jouw verwarmingsinstallatie gegarandeerd worden.
Premies en toelagen
- Sociaal verwarmingsfonds
De petroleumsector zorgt samen met de overheid en de OCMW’s voor de mensen met een lager inkomen. Door een gedeeltelijke tussenkomst in de betaling van hun mazoutfactuur. Op de website van de Vlaamse overheid vind je de info over wie er in aanmerking kan komen voor zo’n verwarmingstoelage. - Vlaamse renovatiepremie voor ketelvervanging
Als je een stookolieketel met hoog rendement – een ketel met het Europees energielabel A of B – plaatst, kan je in Vlaanderen een aanvraag doen voor een renovatiepremie. Hierdoor krijg je tot 30% van je factuur terugbetaald. Op de website van Wonen Vlaanderen kan je alle info terugvinden.
- Vlaamse verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming die je als eigenaar of huurder kan krijgen wanneer je jouw oude stookolieketel vervangt door een nieuwe ketel met Europees energielabel A of B. Deze premie kan ook verkregen worden als je je rookkanaal laat optimaliseren.
- Premies met betrekking tot een hybride verwarmingsinstallatie
Een hybride verwarmingsinstallatie – die de combinatie is van mazout en een hernieuwbare energiebron – kan je genieten van gratis energie. Daarnaast dient de stookolie als energiebuffer, waardoor je het bevoorradingsrisico van die hernieuwbare energie compleet kan uitsluiten. In Vlaanderen kan je ook nog eens premies krijgen voor zonneboilers en warmtepompen.