De keuring van je mazouttank is verplicht én je slaapt er beter door
Iemand met een béétje gezond verstand laat zijn voordeur niet wagenwijd openstaan als hij naar de winkel gaat, vertrekt niet naar het zuiden van Frankrijk zonder een voorraadje zonnecrème in te pakken en … laat zijn mazouttank geregeld controleren. Zo’n keuring van je mazouttank is wettelijk verplicht, maar zelf doe je er ook je voordeel mee. Hier ontdek je waarom!
Het inspecteren van je olietank is verplicht
Vanaf 1 maart 2009 heeft de overheid de inspectie van alle bestaande particuliere stookolietanks in het Vlaams Gewest verplicht gesteld. Of je tank met één inspectie wordt goedgekeurd, hangt af van de grootte en de locatie ervan. Bijvoorbeeld, als je een bovengrondse tank hebt van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, volstaat één initiële inspectie.
Echter, voor degenen die vertrouwen op een ondergrondse tank van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter voor hun verwarming, is een herinspectie om de vijf jaar vereist. Voor tanks met een opslagcapaciteit van meer dan 5.000 kilogram of 6.000 liter gelden aparte voorschriften (en meer inspecties), net als in Wallonië en Brussel.
Leer alles over het kopen van stookolie bij Mazout in België
En… je kunt gerust zijn
Natuurlijk wil je als eigenaar van een stookolietank voldoen aan de wet. Maar dat is niet de enige reden om je olietank te laten inspecteren. Het is ook in jouw belang om lekkages te voorkomen of snel te detecteren. Niet alleen verlies je kostbare brandstof bij een lekkende tank; je bent ook verplicht een bodemsanering uit te voeren als stookolie uit jouw tank in de bodem lekt. Bovendien hechten veel verzekeringsmaatschappijen waarde aan regelmatige tankinspecties. Zij dekken bijvoorbeeld alleen schade door stookolie en saneringskosten als je tank volgens de wettelijke voorschriften is geïnspecteerd. Wil je weten of dit ook voor jouw verzekering geldt? Raadpleeg je brandverzekeringspolis of familiale verzekering.
Laat je stookolietank inspecteren en leef zorgeloos
Na de inspectie krijgt je tank een dop of label met een bepaalde kleurcode. Groen betekent dat je tank in orde is. Een oranje label geeft aan dat je tank niet volledig in orde is, maar op dat moment geen direct gevaar vormt voor het milieu. Je hebt dan zes maanden de tijd om de nodige aanpassingen te maken, waarna de technicus opnieuw langskomt voor een inspectie. Rood is minder gunstig nieuws: je tank moet worden gerepareerd of gereinigd en moet buiten gebruik blijven totdat dit is afgerond.
Klinkt het controleren van je tank ingrijpend? Dat hoeft het echt niet te zijn! Als je je tank goed onderhoudt en regelmatig laat inspecteren, hoef je je geen zorgen te maken. De kans op lekkages is dan bijzonder klein (gemiddeld 3,5%) en de kans op daadwerkelijke milieuschade nog kleiner.
Bij Mazout in België kun je terecht voor de inspectie van je tank. Bovendien brengen we je op de hoogte wanneer een volgende inspectie nodig is. Handig!
Je contacteert ons voor een keuring van de mazouttank. Vervolgens brengen wij jou in contact met experts in: